Двамата ръководители на родния спорт - министър Свилен Нейков и председателят на БОК Стефка Костадинова застанаха пред Гонг за съвместно интервю. Двамата следващата седмица ще имат среща по отношение на българските щанги. Костадинова отвърна на обвиненията на Весела Лечева, че заседанията на олимпийската ни централа са вяли и формални. “Подканям я просто по-често да се явява на заседанията на Изпълнителното бюро на БОК защото все пак тя е зам.председател!”, обяви световната рекодьорка. Нейков подкрепи Костадинова по обвиненията на Лечева: “Динамиката на спорта в съвременното общество е много голяма. Ситуациите се променят във всеки един момент. Всеки ден излизат проблеми за решаване. Най-важна е оперативната намеса. Справяме се с реформите”.

Ето част от това, което казаха пред Гонг Костадинова и Нейков:

- Ще имате ли среща следващата седмица за щангите?

Костадинова: Абсолютно. Трябва да помогнем на този спорт, които е носил може би най-многото медали на България. А от 2-3 години стават само циркове. Федерацията на Коджабашев е член на БОК и на Международната федерация. Тя е единствената федерация, която може да праща участници и спортисти в чужбина.

Нейков: Да, ще се съберем. Никога не съм отказвал срещи в тази насока. Но, за да продължат нещата, трябва да сложим ред. Всичко това, което е в миналото, не може да продължава. Трябва да се тръгне по нов път! Управляващите на вдигането на тежести трябва да разберат, че има нов път, за да се класираме на големите състезания. Трябва да има нови правила!


- Господин Коджабашев каза, че го мразите и, че не обичате вдигането на тежести. Междуличностно ли е наистина?

Нейков: Нямам никакви междуличностни отношения с Коджабашев. Той се е доказал във времето, за него говорят фактите. Не го мразя, а искам в бъдеще да се спазват нови правила и принципи.


- Има още един вариант за взимане на квота за щангистите за Игрите в Лондон. Има ли шанс наистина?

Костадинова: Винаги има шанс за всичко. В крайна сметка ние сме позитивно настроени, спортисти хора, знаем за какво става въпрос. Както каза Свилен - колкото повече квоти, толкова по-добре за България.


- 1 533 000 лева достатъчни ли са за БОК?

Костадинова: Не се оплакваме. Винаги може и повече.


- Весела Лечева взе думата на Общото събрание на БОК и отправи нападки за повече решения на проблемите.

Костадинова: Тя използва думата “вяло” , че заседанията на БОК се провеждат много вяло. Аз мога да се обърна към нея, че има точка “разни”, в която всеки може да си изкаже болката. Просто подканям госпожа Весела Лечева по-често да се явява на Изпълнителното бюро на БОК. Все пак тя е зам. председател!

Нейков: В подкрепа на тези думи, искам да кажа, че динамиката, с която се развива спортът в съвременното общество е много голяма и във всеки един момент ситуациите се променят. Всеки един ден излизат най-различни проблеми за решаване. Оперативната намеса е най-важна, т.е. по най-бързия начин да се реагира. До момента се справяме с конкретните реформи.


- А кой всъщност е виновен за достигането до тук на щангите?

Нейков: Вие знаете как се стигна до тук. Това са във времето натрупани нарушения. Неподновен лиценз, не става въпрос само за плащането на глобите на състезателите. Вина имат и клубовете, които са приели съответния устав на това Общо събрание.