Най-големият български гимнастик Йордан Йовчев разкри, че е стартирала организацията по неговия бенефис. Шоуто на спортната гимнастика ще бъде догодина в Арена Армеец с участието на редица големи имена на този спорт. Самият настоящ президент на БФСГ към момента не иска да казва други подробности, а утре заминава за Мексико, където ще вземе участие в три шоу-програми. Йовчев се похвали, че над 200 деца тренират ежедневно в реновираната зала на стадион „Раковски“, но мъжкият ни национален отбор е контузен и преди дни Велислав Вълчев се е върнал от Франция със счупен крак.

Ето какво още каза Йордан Йовчев след награждаването му с Трофея на МОК „Спорт и устойчиво развитие“:

„Това е една признателност за дълголетието в спорта и за това, което съм оставил след себе си. Може би след време ще има някаква носталгия, но тъга за момента не чувствам. Не усещам и огромна липса, защото намирам време да влизам в залата, да поддържам форма, въпреки че няма за къде да се състезавам. Не е дошло времето за тъга, вероятно ще има и такова. Единствено се радвам, че има признателност рано или късно. Случват се хубави неща. Спорт ще има в България, просто часовникът се върти, един път имаме силни моменти, друг път – слаби.

Сега в Мексико ще помагам за организацията на трите шоу-програми в Мексико Сити и Монтерей. Най-вероятно и ще взема участие. Съвсем скоро ще ви кажа и кога в Арена Армеец ще има голяма гала вечер на спортната гимнастика. Работим по въпроса. Най-вероятно ще бъде догодина! Едно такова шоу, за да стане, най-малкото трябва да поканиш звездите и медалистите от последната Олимпиада. Една България заслужава да види в гимнастиката кои са победителите.

Влизам в залата заради себе си. Не се готвя за никакви състезания. Ще го правя докато чувствам липсата и си го допълвам. Всяко начало има и край. Ще е хубаво самия край да го направим с едно хубаво тържество, на което хората да видят за последен път да видят Йордан Йовчев на сцената! Това е нещото, което бих желал да се случи и което да дам на хората, които са ми помагали и мога да ги вдъхновя. Ако успея да се справя с едно такова мероприятие, това ще е добър завършек.

Националният отбор върви добре, имат доста контузии, правилникът се променя, искат много трудност да имаш. Не става лесно, отнема много време. Вече ограничаваме децата, защото след като реновирахме „Раковски“ след 18 часа има над 200 деца. Нямаме толкова треньори, които да изпълняват дейността си, а повече от 6-7 деца не може да сложиш в група. Има страхотен интерес у нас към спортната гимнастика. В мъжкия ни отбор в момента почти всички са контузени. Съвсем скоро Велислав Вълчев се върна от Франция със счупен крак. Този спорт е страшно травматичен и опасен. За да бъдеш в топ ниво, във времето на подготовка, има страхотен риск в отделните елементи. Една от причините, поради, които спирам, е че имам доста контузии.“