Шесткратният параолимпийски шампион Оскар Писториус бе обвинен в убийство на своята приятелка. Южноафриканецът се яви днес пред съда в Претория, където му бе повдигнато обвинението.

Лекоатлетът бе скрил лицето си с качулка, докато влиза в съдебната зала, ескортиран от полиция.

Писториус, който имаше сълзи в очите, се сгромоляса на скамейката, след като чу от съдия Десмънд Наир, че е обвинен в убийството на неговата приятелка. Съдът, освен това, реши да продължи мярката му задържане под стража поне до следващото изслушване за пускане под гаранция. Ако бъде признат за виновен по обвиненията за предумишлено убийство, както искат от прокуратурата, Писториус може да получи доживотна присъда.

Писториус застреля приятелката си - модела Реева Стеенкамп в дома си в Претория миналата нощ. Жената подготвяла изненада на любимия си за Свети Валентин и се промъкнала в дома на лекоатлета, но той я помислил за крадец и я застрелял. Полицията била извикана от съседи на звездата около 4 часа сутринта на 14 февруари, тъй като в къщата му били чути изстрели. 26-годишната приятелка на лекоатлета – Реева Стеенкамп, починала в резултат на огнестрелни рани в главата и една от ръцете й.

В родната му Република Южна Африка Писториус е герой, въпреки че медиите задават доста въпроси около бурния му личен живот, изпълнен с лъскави гаджета, оръжия и бързи коли. Миналата година в интервю за списание той сподели, че си ляга с пистолет, автомат и две бухалки от страх пред обирджии.