Националният отбор на България по водна топка за юноши, родени до 1994-та година, ще се опита за втора поредна година да се класира на Европейско първенство в тази възраст. Тимът ни заминава за квалификационен турнир в датския град Одензе и ще спори с още четири състава за първите две места, които дават право на участие на шампионата на Стария континент. Точно в тази възрастова група България за първи път от 20 години стигна до еврофинали преди 12 месеца, а осем момчета от тогавашния състав, са част и от този. Ден преди отпътуването за Дания, Гонг надникна в лагера на ватерполистите ни.

„Съперниците са ни Ирландия, Дания, Полша и Германия. Шансовете ни са доста големи. Миналата година на квалификациите победихме отбора на Полша. Надявам се и тази година да сторим същото. С големи надежди тръгваме. Отборът на Германия е с по-изявени качества, но няма да им е лесно”, каза старши треньорът на представителния ни състав Васил Нанов.

В Дания Васил Нанов ще заведе 13 състезатели: Ивайло Кръстанов, Мартин Киров, Богдан Иванов, Любен Сираков, Радослав Николов, Радослав Игнатов, Момчил Крумов. Виктор Тодоров, Данаил Димов, Димитър Станков, Георги Ковачев, Йордан Митов и Калоян Плакунов. За своите възпитаници, за това дали миналогодишното участие е дало по-голям стимул за работа на състезателите ни по водна топка и дали това ги мотивира да остана в този спорт, селекционерът Нанов коментира:



„Участието на Европейски винаги е огромен стимул за всички деца. Ситуацията в целия спорт е доста трудно, но се надявам в следващите години да има промяна, за да могат тези момчета да се развиват. От 5 години насам отборите ни по водна топка в детските възрасти са по 13-14. Има интерес и желание, но с базата ни е трудно.”

Несъмнено водната топка е спорт, който би могъл да бъде изключително интересен и атрактивен за младите хора. Големият проблем обаче е базата и липсата на достатъчно басейни за тренировки. „Единственото място, което се използва в момента за тренировки по водна топка е именно покритият басейн Диана”, сподели Васил Нанов. Момчетата използват открития басейн в комплекса през лятото, а Нанов сподели надеждата си, че в скоро бъдеще ще може да бъде ползван и басейнът на Червено знаме. „Тук тренират пет софийски отбора във всички възрасти. Много ни е трудно, но това е положението. Дано по-бързо да се оправят нещата”, пожела си още треньорът.

Колкото до това какво го държи толкова години в този спорт и от къде черпи желанието за работа, Нанов разкри: „Аз съм вече второ поколение. Баща ми навремето е основал отбора на Локомотив София. Сега синът ми и той се занимава с това. В кръвта ни е. Правим вече седма година международен турнир за Купата „Никола Нанов”. Непрекъснато каним отбори от Гърция, Турция, Румъния, Македония и стават хубави състезания. Тази година станахме първи. Даже победихме един отбор от Сърбия - Земун Белград и то с голяма разлика, което не се е случвало на български отбор от много време.”

Дали в този национален състав има звезди, както обичаме да ги наричаме и каква е силата на юношеския ни отбор по водна топка селекционерът коментира: „Докато миналата година имаше един по-изявен състезател - Митко Начев, който играе в Унгария, тази година отборът ни е по-комплексен.”

Оказа се, че в спорт, който обикновено остава на задел план, страната ни също има момчета с талант и потенциал. Проблемите са ясни, а пътят за решението им минава през ефективна политика за развитие на спорта, като цяло и сериозна подкрепа от държавата. За пример пък може да вземем доста от нашите съседи, които са сред страните, които диктуват световната мода в спорта водна топка.