Парашутистът Феликс Баумгартнер направи успешен опит за скок от ръба на Космоса.

Около 18:30 часа Баумгартнер излетя успешно от пустиня в Розуел в Ню Мексико с капсула, издигната от специален балон, пълен с хелий. За около два часа и половина той достигна рекордната височина от над 39 км.

В 21:04 ч българско време шлюзът на капсулата се отвори. Баумгартнер докладва, че е готов да скочи и в 21:06 минути полетя. По време на падането той бе инструктиран да говори. Свободното му падане продължи 4,22 минути, след което той разтвори парашута си на 1500 метра височина и след още около 3 минути се приземи успешно на земята.

За съжаление, според първоначалните данни Баумгартнер не е успял да счупи и четирите рекорда, които си бе поставил. Два от тях са факт - достигане на рекордна височина и скок от нея. Другите два - преминаване на свръхзвуковата бариера от човек при свободно падане само със скафандър и най-продължително свободно падане, вероятно не са подобрени. Той постигна скорост под 1200 км/ч., а за да подбори рекорда за най-дълго време трябваше да постигне време от над 5 минути. Данните обаче все още се обработват.

При приземяването си Баумгартнер падна за кратко на колене, вдигна ръце, изправи се и се усмихна. През цялото време той бе наблюдаван от семейството си и от милиони зрители в целия свят. Екип от специалисти бяха в постоянна връзка с него.

Скокът му в началото на седмицата бе отложен заради силния вятър.

Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Австрия.

Известен е с особено опасните каскади, съпътстващи кариерата му на парашутист и т. нар. BASE джъмпър. Докато е в австрийската армия, той практикува скокове с парашут, включително се обучава да каца на малки целеви зони.

През 1999 г. поставя световен рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, скачайки от „Петронас Тауърс" в Куала Лумпур, Малайзия. През юли 2003 г. Баумгартнер става първият човек, минал с парашут през Ламанша с помощта на специално създадено крило от въглеродно влакно.

Баумгартнер държи и световния рекорд за най-нисък BASE скок (29 м), след като скача от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

Той е първият човек, направил BASE скок от завършения виадукт Мийо във Франция през юни 2004 г. Също е и първият, скочил с парашут върху и след това от сградата „Търнинг Торсо" в Малмьо, Швеция, през август 2006 г.

През декември 2007 г. Феликс Баумгартнер става първият човек, скочил от наблюдателна палуба на най-високата завършена тогава сграда - „Тайпе 101" в Тайван, на височина около 390 м.