Ръководството на Българската федерация по бадминтон, в лицето на президента Пюзант Касабян и старши треньора на националния ни тим Ясен Борисов, дадоха много добри оценки за представянето на състезателите ни от изминалия Европейски шампионат.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК!

Най-големият успех на представителите ни е сребърният медал на двойка жени, спечен от Петя Неделчева заедно с Анастасия Руских от Русия, както и 5-то място на сингъл жени на най-добрата ни състезателка в този спорт - Петя Неделчева.

Това е само началото на сезона, имайки предвид, че от май месец започват квалификациите за Олимпиадата в Лондон догодина. Щабът ни се надява на поне две квоти за Игрите, една при жените, както и една при мъжете. Възможност за извоюване на квоти имат Петя Неделчева и евентуално Линда Зечири, но при условие, че двете състезателки се класират в първите 16 на Световната ранглиста.

Старши треньорът на националния отбор по бадминтон Ясен Борисов счита, че до участие на Олимпиадата в Лондон може да стигне и един от тримата ни мъже - Стилиян Макарски, Красимир Янков и Пейо Бойчинов.

“Надявам се квотите да са минимум две. Едната е на Петя Неделчева, надявам се втората да е за мъжко участие. Имаме състезатели, които имат възможност да извоюват и квота. Защо не и втора квота при жените, в лицето Линда Зечири, която също има възможност. Не изключвам възможността Петя Неделчева да играе двойка и с някоя от състезателките от националния отбор”, сподели наставникът.

Ясен Борисов обясни, че положението с базите през зимния сезон е много тежък, тъй като по-младите ни бадминтонисти тренират в салони за физическо обучение в училищата. Заради студа спортистите тренират с шапки и ръкавици, което е крайно неприемливо. Националите ни опитват да се спасяват с подготовка в чужбина, благодарение на чуждестранни клубове. Петя Неделчева е в Дания, а Линда Зечири в Париж.

“Зимният период е много тежък, просто ние не развиваме, а поддържаме ниво през този период. Но правим всичко възможно и по силите ни и юношите да вървят напред, независимо от условията”, добави още Ясен Борисов.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК!