Вицепрезидентът на Международата лекоатлетическа централа Сергей Бубка заяви, че се чувства отлично гледйки новата писта на стациона в град Правец и даже му се иска да облече състезателен екип и да потренира.

„Мисля, че е чудесен ден. Откриването на красива нова писта, която ще служи на атлетиката и на спорта като цяло. Вярвам, че много деца ще дойдат тук и ще спортуват. Българската атлетика винаги е имала страхотна история, а подобни съоръжения са голям потенциал за бъдещи шампиони”, коментира Сергей Бубка.

Мислите ли, че именно добрите съоръжения са част от необходимите условия за бъдещето на спорта?

Да, вярвам, че е така за атлетиката. Леката атлетика е Номер 1 сред олимпийските спортове. Това е спорт, който е необходим при много други – да се изгради физическа издържливост. Със сигурност ще бъде използвана при подготовката на футболисти или баскетболисти Много спортове могат да се възползват от пистата. Просто трябва да бъде използвана и трябва да доведе много хора. Една от най-силните характеристики на спорта е да изгради здравословен живот за хората – деца и по-възрастни, които искат да са физически здрави. Това е важно и за здравето на нацията. И вярвам, че пистата ще бъде използвана за тези неща.

Мислите ли, че българската федерация и българският олимпийски комитет работят добре в тази насока?

Така мисля, защото днес се срещнах с министъра на спорта, с президента на олимпийския комитет и президента на българската федерация, и говорихме за развитието на леката атлетика за Лондон и за бъдещето като цяло. Говорихме за различните съоръжения и ето, че днес откриваме тази фантастична писта. Мисля, че вършат добра работа и разбира се трябва да продължат с подкрепата на правителството, защото правителството трябва да изгради стратегия как да внедри спортът в модерна България.

Какво очаквате от предстоящото събитие – Балканската гала?

Очаквам да е чудесно, защото за първи път в историята ще има такава гала и най-добрите атлети ще празнуват. Мисля, че това е добро послание за новите герои и добро послание за младото поколение да се присъедини към спорта и атлетиката по-специално.