На 1 март ще бъде даден старта на 54-ото издание на Националната ветроходна регата „3 март” с лодки тип „Ял-6”. Тридневната надпревара ще се състои на базата на СК „Черно море-Бриз”, разположена на Варненското езеро, организатор на регатата е друг варненски клуб МК „Приятели на морето”. В Състезателните инструкции са предвидени гонки на 1, 2 и 3 март. В следобедните часове на Националният празник ще бъдат наградени призьорите в 54-ата регата.

Традиционната ветроходна регата „3 март” е посветена на годишнината от освобождението на България от османско робство. Основана е през 1957 година от активисти на секция „Ветроходство” към Морски клуб на тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната (ДОСО). В началото като клубно състезание, в последствие като открита Републиканска регата и Републиканско първенство на клас „ЯЛ-6” – най-разпространените лодки в морските клубове на страната и на въоръжение във Военноморските сили на Република България. С най-старото ветроходно състезание у нас, по традиция се открива ветроходният сезон. Въпреки, че в повечето случаи се провежда в зимни условия и при тежка хидрометеорологична обстановка, участието винаги е масово. На старт са заставали до 35 екипажа със 175 състезатели от цялата страна. В тази регата участват и много елитни наши състезатели от олимпийските класове.

Абсолютен рекордьор с 16 победи в състезанието е най-добрият ни ветроходец Михаил Копанов (1981-1983, 1992-1996, 2001-2007 и 2009 г.). Той обаче ще пропусне тазгодишното издание на „3 март” заради участие в клас „Фин” на силните регати Alexander the Great Cup (3-7 март, Солун) и Athens Eurolymp Week (10-14 март, Атина).