Веселин Топалов ще вземе участие в юбилейното 20-о издание на супертурнира по блинд и ускорен шах "Амбър", който стартира утре в Монако и ще продължи до 25 март.

Организатор на състезанието е фондация "Макс Еве", подпомагана от шахматния меценат Йоп ван Остером, холандски милиардер, който живее в Монако. Миналата година Веско не взе участие в турнира, тъй като се готвеше за мача срещу Вишванатан Ананд за световната титла. Тазгодишното юбилейно издание ще бъде и последно издание на това безпрецедентно в историята на шахмата съревнование.

Съперници на Веселин Топалов в надпреварата ще бъдат Вишванатан Ананд, Магнус Карлсен, Левон Аронян, Владимир Крамник, Александър Гришчук, Василий Иванчук, Сергей Карякин, Борис Гелфанд, Хикару Накамура, Вугар Гашимов и Аниш Гири.

Наградният фонд е 227 000 евро. Първият турнир се провежда през 1992 г. в Рокебрюн (Франция), за да отбележи раждането на Мелъди Амбър, дъщеря на семейство Ван Остером. Надпреварата на рапид печели Василий Иванчук, единственият играч, участвал във всички турнири "Амбър". Година по-късно се въвежда формулата, която прави "Амбър" уникален в шахматния свят - състезателите местят фигурите както на рапид, така и на блинд, с вързани очи.

През 1993 г. турнирът се провежда в Монако, който остава негов дом до 2008 г., когато е преместен в Ница. Заради исторически причини семейство Ван Остером желаят Княжеството отново да посрещне прощалното издание на това уникално зрелище и любимо място за събиране на шахматния елит през последните две десетилетия.