Веселин Топалов запази своята седма позиция в световната ранглиста по шахмат, изданието на която за месец май бе публикувано днес от Международната федерация /ФИДЕ/. Българският гросмайстор започна годината като №6 и отстъпи с една позиция през март.

Световният шампион Вишванатан Ананд, остава лидер и в новата класация, следван от норвежкия вундеркинд Магнус Карлсен. Първият съперник на Веско Топалов в предстоящия Мач на претендентите - Гата Камски, заема 18-о място, като в сравнение с март отстъпва с три позиции. Топалов все още е в София и днес раздаде автографи на почитатели пред шатрата на Федерацията по шахмат на провеждащата се в столицата Спортна панорама 2011.

Бившият световен крал заминава идната седмица за Казан /Русия/, където турнирът на претендентите стартира на 5 май и ще продължи до 26-и същия месец. Победителят ще се бори за световната корона срещу Ананд през 2012 г.

Освен Топалов и Камски, претенденти са още Левон Аронян, Владимир Крамник, Шахрияр Мамедяров, Александър Гришчук, Тимур Раджабов и Борис Гелфанд. При жените Антоанета Стефанова бележи спад с още две позиции и започва месец май на фаталното 13-о място в световната ранглиста.