Изключително изморен и изтощен Веселин Топалов изрази задоволството си, че се класира отново за финалната битка за световната шахматна титла. 19-ият световен шампион сподели радостта си, че се е доказал.

„Доста проблеми ми струваше да стегна до финала за титлата. След Елиста имаше кампания срещу мен и мениджъра ми Силвио Данилов. Сега вече с резултатите си доказах, че е била абсолютно безсмислена и необоснована! Гледам напред”, каза пред Гонг лидерът в световната ранглиста.

На въпрос, да очакваме ли нова световна титла, гросмайсторът от Русе отговори: „Стъпка по стъпка. Първо трябва да видим кога и къде ще се играе финалът”.

Ето още какво каза Веселин Топалов:

„Честно казано, не знам какво се случваше извън залата и проблемите отвън.

Гата Камски може да играе значително по-добре. Мачът на претендентите за мен бе изключително голям опит. До сега никога не бях побеждавал в един сериозен и дълъг мач. Той бе корав противник и ми постави не малко проблеми.

Доста критичен бе моментът след загубата ми, защото с екипа ми не можехме да получим позициите, които планирахме и винаги Камски ни надхитряваше. Този проблем го имахме през цялото време.

По време на последната партия не разбрах, че съм имал и по-рано шанс да победя. Знам, че днес направих грешки и то не една. После ще анализирам точно колко и кога.

Не се изнервих когато Гата не искаше да се предаде на последния ход. Там бе вече само въпрос на време. Нормално е човек да не иска да се предаде, но той бе доста коректен през целия мач.

Определено нервите решиха всичко, защото в един момент контролирах, но когато противникът ми имаше малко време направих сериозна грешка. Той игра бързо и направи фаталната грешка.

Упражнявах доста силна атака и в този тип позиции, когато Гата имаше две пешки повече, активността на фигурата е по-важна.

Знаехме дефекта на Камски, който той показа в мача на няколко пъти. Това реши и спора.”