Мачът на претендентите – полуфинал за шахматната корона, стартира точно в 15 часа. В зала 6 на НДК Веселин Топалов и Гата Камски ще спорят на черно-бялата дъска поне до 27 февруари.

Първият ход – пешка на d4 бе направен от Сергей Станишев. Премиерът на страната обсъди началото - 10 минути преди старта, с президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов във ВИП-зоната на НДК.

Веднага след това Станишев и Илюмжинов оставиха Веско и Гата да си местят фигурите, а двамата си спретнаха личен дуел. На специален шах, на който полетата са от винено-зелен мрамор, а големите фигури от бронз, Премиерът и президентът на ФИДЕ и Калмикия си устроиха бърза партия, на която станаха свидетели обран кръг от хора. Двамата си стиснаха ръцете за реми след бърза размяна на фигури.

В същото време в зала 6 на НДК началото на партията между Топалов и Камски бе дадено със „защита Грюнфелд” на името на забележителния теоретик от Австрия Ернст Грюнфелд (1893-1962). Тактическата битка бе изненада за част от присъстващите. 19-тият световен шампион е с белите, а американеца с татарски произход с черните фигури.

Още през първата минута на дъската Веско два пъти отпи от водата си, Гата мисли 6 минути 11-тия си ход, след това се съблече, а след 17-тия стана от масата и отиде да разпусне. Към 18-тия ход пък времето му бе със 60 минути по-малко от това на Топалов.

Интересът към първата партия бе изключително голям от млади и стари любители на древната игра. Всеки един от желаещите на живо да наблюдава сблъсъка в НДК минава сериозна проверка – няма право да се влиза в залата с връхни дрехи, чанти, мобилни телефони и т.н.

Според правилата на ФИДЕ за мачове от толкова високо равнище дори на журналистите се позволява да бъдат в залата само с тефтер и химикал, без GSM и други лични вещи. За това домакините и организаторите са изградили специално място за любителите на шах с плазмени екрани, където на спокойствие могат да гледат и обсъждат ходовете на гросмайсторите.

На 24-ия ход в Зала 6 на НДК влезе Президентът на България Георги Първанов. Държавният глава реши да проследи на живо част от първата партия и то в самата зала, а не във ВИП-сектора.