Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов завърши реми с представителя на домакините Ван Юе в партия от петия кръг на турнира в Нандзин, Китай.

Топалов игра днес с белите фигури, но не успя да надвие своя китайски съперник. Двамата не успяха да излъчат победител и се стигна до реми на 46-ия ход. Веселин Топалов вече има актив от 2 точки. В друга партия от петия кръг, норвежката звезда на световния шахмат Магнус Карлсен увеличи още повече преднината си на върха в класирането на 4,5 точки, след като победи с белите фигури Теймур Раджабов от Азербайджан на 25-ия ход, съобщава БГНЕС.

Петер Леко от Унгария пък завърши реми с Дмитри Яковенко от Русия на 51-ия ход в третата партия от кръга. Утре гросмайсторите ще получат почивка, а в неделя надпреварата се подновява. Веселин Топалов играе в шестия кръг с черните фигури срещу Яковенко, Леко среща с Карлсен, а Раджабов играе с Ван Юе.

Съревнованието в Нандзин е с награден фонд 250 000 евро, като победителят ще попълни банковата си сметка с 80 000. От тази година супертурнирът в китайския град е кръг от Големия шлем, в който влизат още Корус във Вайк ан Зее, Линарес и М-Тел Мастърс. Едновременно с мъжкия турнир стартира и женска надпревара, етап от Гран при на ФИДЕ, в която няма да играят българки.