ФИДЕ направи корекции в листата за месец юли и българският гросмайстор Веселин Топалов се завърна на второ място. Това се случва само ден след официалното публикуване класацията, според която Веселин Топалов вече е на трето място. Информацията веднага бе опровергана от мениджъра на Топалов Силвио Данаилов.

Пред специализирания сайт chessdom.com Данаилов заяви: „ФИДЕ отново са объркали рейтинга. Не само Адамс се появява два пъти в първите 30, ами Веселин Топалов е лишен от една точка.”

Според новите калкулации Веселин Топалов запазва второто място в листата. Той е с равни точки с Владимир Крамник, но е с повече изиграни партии, което му отрежда по-предна позиция.

Също така изчезна мистериозният "втори Майкъл Адамс", с което Кирил Георгиев и Иван Чепаринов се изкачват с по едно място. Бяха коригирани рейтингите на 20-а играчи от Топ 100 (Гелфанд, Касимджанов, и т.н.).

Това вероятно няма да е последна корекция на листата. Легендата Анатолий Карпов трябва да бъде включен отново, защото наскоро изигра 3 партии в шампионата на Русия. ЕЛО коефициенти на други играчи все още не са най-точните възможни.