Българският гросмайстор Веселин Топалов загуби от петкратния шампион и поставен под номер 1 Вишванатан Ананд (Индия) с 0,5:1,5 точки в първия кръг на турнира по шахмат "Амбър" с награден фонд 227 хиляди евро в Монако.

Топалов, победител в състезанието през 2001 година, загуби с черните фигури на блинд, а след това завърши реми с белите в партията по ускорен шахмат.

Във втория кръг българинът ще играе срещу Сергей Карякин от Русия, която загуби с 0:2 точки от Борис Гелфанд (Израел). В състезанието ще участват 12 гросмайстори, девет от които са в топ 10 на класацията на ФИДЕ.

Миналогодишният победител Магнус Карлсен (Норвегия) стартира с успеха с 1,5:0,5 над Хикару Накамура (САЩ). Шесткратният победител Владимир Крамник (Русия) изненадващо загуби с 0:2 точки от сънародника си Александър Грищук.

В другите срещи от първия кръг Левон Аронян (Армения) се наложи над Аниш Гири (Холандия) с 2:0 точки, Вугар Гашимов (Азербайджан) победи Василий Иванчук (Украйна) със същия резултат.

20-ото издание на турнира "Амбър" е последно в историята. Надпреварата е без аналог в шахмата, като на ден се играят по една партия ускорен шахмат и блинд.