Гросмайстор Веселин Топалов започва участието си в Гранд Чес Тур в Париж от 21 до 25 юни. Това е първият етап от веригата турнири Гранд Чес Тур 2017.

Участници в сериите са 10 топ гросмайстори, един от които е българският водещ шахматист Веселин Топалов.

Гранд Чес Тур е серия от пет турнира. След Париж шахматистите ще спорят във "Вие сте на ход" в Белгия (28 юни-2 юли), "Сингфелд куп", Сейнт Луис (САЩ) (31 юли-12 август) и Сейнт Луис - Блиц и Рапид (13-18 август) и финала "Лондон Чес Класик", Лондон (2 ноември-11 декември).

В Париж десетте гросмайстори ще играят партии по ускорен шахмат и блиц. Надпреварата в ускорения шахмат е в 1 кръг, а блиц партиите - в два кръга. Контролата за игра в ускорения шахмат е по 25 минути на състезател с добавени по 10 секунди на ход, а в блица - по 5 минути с добавени по 3 секунди на ход, считано от първия. В рапида за победа ще се получава по 2 точки, за реми - по 1. В блиц партиите победата ще бъде равна на 1 точка, а ремито - по половин.

Общият награден фонд в Гранд Чес Тур Париж 2017 е 150 000 долара.

Веселин Топалов ще се състезава със световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия), Усли Со (САЩ), Фабиано Каруана (САЩ), Шахрияр Мамедяров (Азербайджан), Максим Ваше-Лаграв (Франция), Хикару Накамура (САЩ), Сергей Карякин (Русия), Александър Грищук (Русия) и Етиен Бакро (Франция).

Игровите дни на ускорения шахмат (рапид) са 21, 22 и 23 юни (по 3 партии - начало 15 часа), а на блица - 24 и 25 юни - по партии.