Българският гросмайстор Веселин Топалов надигра представителя на Азербайджан Теймур Раджабов с 1,5:1 в шестия кръг на супертурнира по шахмат в Ставангер, Норвегия.

Партията по класически шахмат завърши реми на 31-ия ход, като Топалов бе с черните фигури.

Съперничеството продължи с армагедон партия, която също завърши реми, но победата бе за Топалов, тъй като според регламента при реми черните взимат половин точка, тъй като имат по-малко игрово време.

След шестия кръг Топалов е на осмо място в класирането с 6 точки. Начело с 12,5 точки излезе настоящият световен шампион Магнус Карлсен от Норвегия, следван от индийския ветеран Вишванатан Ананд с 11,5 точки.

В шестия кръг Карлсен се наложи с белите над Шахрияр Мамедяров (Азербайджан).

В утрешния седми кръг Топалов ще играе с белите фигури срещу последния в класирането китаец Ван Хао. 

Според регламента на турнира в Ставангер шахматистите играят всеки срещу всеки в девет партии по класически шахмат. За победа се дават 3 точки, за загуба - 0. В случай на реми двамата шахматисти получават по една точка и се играе блиц партия с армагедон правила. Ако тя бъде спечелена от играещия с белите фигури, той получава допълнителна половин точка. Ако завърши реми или бъде спечелена от играещия с черните, който има намалено време за мислене, той взима допълнителната половин точка.

Наградният фонд на турнира в Ставангер е 2,5 милиона норвежки крони, което е около 250 000 евро.