Бившият световен шампион Веселин Топалов записа първа победа на шахматния супертурнир в Ставангер, Норвегия.

В партия от четвъртия кръг българският гросмайстор се наложи с белите фигури след допълнителна партия над преставителя на домакините Арян Тари.

Партият по класически шах между двамата завърши с реми, въпреки че българинът, който бе с белите фигури, имаше инициативата. Той обаче не успя да я реализира и двамата се съгласиха на равенството на 51-вия ход.

Последва армагедон блиц партия, в която Топалов отново бе с белите. Този път най-добрият български шахматист не пропусна предимствата си и на 32-рия ход принуди Тари да се предаде.  

За успеха си в допълнителната партия Топалов получи 1,5 точки и активът му набъбна до 3,5 точки, с които заема седмо място от 10 участници.

Лидер в класирането продължава да е бившият световен шампион Вишванатан Ананд от Индия, който има 8,5 точки. Със същия актив е и настоящият световен шампион Магнус Карлсен от Норвегия.

В събота предстои почивен ден за участниците на турнира в Ставангер. В неделя е петият кръг, в който Топалов ще играе с французина Максим Вашие-Лаграв, който е пети с 5,5 точки.