Българският гросмайстор Веселин Топалов е едноличен лидер след първите четири кръга на супертурнира по ускорен шахмат в китайския град Данчжоу, провинция Хайнан.

Бившият световен шампион има 3,5 точки от възможни четири. В първите два кръга Топалов използва максимално предимството на белите фигури и постигна зрелищна победа на унгареца Ричард Рапорт, а след това и над китаеца Бу Сянчжъ. В третия кръг с черните Топалов направи реми с руснака Никита Витюгов, а в четвъртия кръг спечели с белите срещу друг китаец - Ю Яни.

Турнирът, който се провежда по системата всеки срещу всеки в седем кръга и е с контрола за игра от 15 минути плюс 10 секунди на ход, продължава в събота с последните три кръга. В тях Топалов ще играе с най-силния китаец - Дин Лижън с черните, с И Вей с белите и със световната шампионка при жените Цзю Вънцзюн с черните. В класирането след Топалов с по 3 точки следват И Вей и Дин Лижън. Четвърти е Никита Витюгов с 2 точки,


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.