Председателят на ДАМС Весела Лечева участва в Биариц (Франция) в неформална среща между министрите на спорта в страните - членки на Европейския съюз. За значението на форума е показателен фактът, че в работата му взеха участие Жак Рох – президент на МОК, Сеп Блатер – президент на ФИФА, Мишел Платини – президент на УЕФА, Ян Фигел – еврокомисар, отговарящ за спорта, Джон Фейхи – президент на УАДА.

Основните теми на дискусиите бяха формулирането на спецификата на спорта като самостоятелна дейност в ЕС, финансирането на спорта, борбата с допинга и ролята на ЕС в УАДА. Специално внимание бе отделено на лицензирането на европейските футболни клубове и въвеждането на задължителни правила за финансов феър плей.

Бяха обсъдени регулацията на трансферите, както и по-точното регламентиране дейността на спортните агенти, съобщава БГНЕС. Дискутирано бе и предложението на ФИФА и УЕФА за въвеждане на задължителен брой млади играчи от собствената школа във всеки футболен клуб (известно като правилото 6+5).

В разговорите си с Жак Рох и Сеп Блатер Весела Лечева разви принципната българска позиция за ускоряване на въвеждането на нови правила и стандарти във футболните клубове, както и за коректни правни интерпретации на понятието “специфика на спорта”.