Председателят на Българския стрелкови съюз Весела Лечева и президенти на федерации от региона се обединиха около идеята за възобновяване на Балканските шампионати по спортна стрелба. Срещата се проведе в Нови Сад, като на нея присъстваха и членове на Европейската конфедерация по стрелба начело с президента Александър Ратнер.

Ръководителите на спортната стрелба на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора, Румъния, Молдова и България набелязаха конкретни задачи за действие и подписаха протокол за сътрудничество. Към тях ще се присъединят Гърция и Турция.

„Прието беше предложението ми още до края на годината всички Балкански държави да изпратят своето виждане за формата на шампионата по отношение на възраст на състезателите, брой участници, време на провеждане, определяне на домакинства, бюджет и всички останали важни въпроси, касаещи професионалната организация на голямо състезание“, разказа Весела Лечева.

Според Лечева възобновяването на състезанията ще даде възможност на спортистите от Балканите да имат още по-наситен спортен календар, както и федерациите да развиват своите организационни възможности.