Венелин Венков спечели титлата в категория до 55 килограма на международния турнир по класическа борба Никола Петров, който се провежда в София. Венков постигна три победи и кръг преди края е недостижим на върха при най-леките.

В най-интересната среща възпитаникът на Славия-Литекс надделя над световния шампион за юноши Александър Костадинов с туш в края на втората част. Двубоят между двамата бе и за определяне на участника на Олимпийските игри в Пекин.

Венков взе първата част с 4:0 точки, след като вдигна и хвърли своя съперник от партер, а на свой ред се защити и не даде на Костадинов да приложи хватка от същото положение.

Във втората част Костадинов поведе с 2:0 точки, но след това допусна отново да бъде хвърлен за три точки, след което тръгна на риск и загуби с туш при 2:6 точки.

По пътя към златото Венков победи още Максим Мордовин (Русия) и Мустафа Хасан (Египет). В последния кръг следобяд той ще срещне Румен Савчев, но тази среща е без значение за първото място.

В следващата категория до 60 килограма Иво Ангелов надви съотборника си Емил Милев с 2:0 части на полуфиналите и за златото ще се бори с Ашраф Елгарабли (Египет). Тази категория обаче е запазена за Армен Назарян, който ще участва направо на Олимпиадата в Пекин.

При 66-килограмовите световният и двукратен европейски първенец Николай Гергов се поизмъчи, докато достигне до финала за титлата. Гергов записа победа с 2:1 части срещу съотборника си Пламен Петров, а след това надви с туш в третата част коравия румънец Адриан Даскалу, след като загуби първата част с 0:4 точки.

Съперник на Гергов за златото е именитият турски борец Шереф Ероглу, световен и шесткратен европейски шампион.

До 74 кг пък световният шампион Явор Янакиев ще спори за титлата със силния руснак Михаил Иванченко, бивш европейски шампион.

Старите познайници Калоян Динчев и Владислав Методиев ще застанат един срещу друг на финала в категория до 96 килограма.

На полуфиналите Динчев надви с 2:0 части Георги Златански, а Методиев се справи с албанеца Елис Гури с 2:1 части, като преди това победи и бившия световен шампион Мехмет Йозал (Турция).

Иван Иванов ще спори с Риза Каяалп за златото при най-тежките - до 120 кг. По пътя към финала Иванов надви последователно Яник Шчепаняк (Франция), Сезар Фагян (Румъния) и Ясер Абделрахман (Египет).

Единствено до 84 кг българин няма да се бори за титлата. Христо Маринов загуби от Мелонен Нумонви (Франция), който по-късно надви и Игор Лужгин от Русия. Така французинът е шампионът в тази категория.

Откриването на турнира е от 17.00 часа, а веднага след това следват репешажите, срещите за трето място и финалите за титлите.