На 11 и 12 юли трима колоездачи - Петър Златков (31), Борис Бегъмов (46) и Константин Славов (33) ще се опитат да изминат 688 километра в близост до северната граница на България в рамките на 48 часа. 

Уникалното в кампанията е, че те ще карат почти денонощно с велосипеди само с една скорост.

Междувременно, маршрутът ще премине през основните крайдунавски градове, което е и ключов елемент от концепцията на Дунав Ултра 2: Гладни за скорост, а именно – популяризиране на крайречния трансевропейски маршрут EV6 в частта му на българска територия. 

Най-запалените велосипедисти ще могат да видят Петър, Борис и Константин и дори да покарат с тях по време на прехода в избрани от тях участъци, определяйки сами дистанцията, която ще изминат.

Актуалната кампания е вдъхновена от първата колоездачна Обиколка на Франция през 1903-та година. 

По онова време всички стартирали участници изминават състезанието само в велосипеди с една скорост. Етапите в първите Тур ДьоФранс са гигантски със своите над 300 и 400 км.

Дунав Ултра 2: Гладни за скорост е продължение на дебютното издание от миналата година, когато условието беше 700-те километра на маршрута да се изминат за 48 часа от велосипедисти, които никога до тогава не бяха карали шосеен велосипед.