За шести пореден път България се включва в Европейската седмица на подвижността – 16-22 септември. Тази година тя е под наслова „Улици за хората”.

Ще бъдат организирани много прояви из цялата страна: състезания, шествия, конкурси.

На 22 септември, събота, в 10 ч. от площада пред храм-паметника “Св. Александър Невски” в София ще тръгне шествие на велосипедисти. То съвпада с Европейския ден без автомобили, чиято цел е да насърчава жителите на големите градове да използват транспорт, различен от автомобилния – за повече удобство и здраве.

Маршрутът на шествието: Храм паметник „Св. Александър Невски”, ул. „Московска”, бул. „Янко Сакъзов”, бул. „Евлоги Георгиев”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Дондуков”, пл. „Света Неделя”, бул. „Витоша”, Южния парк.

По време на шествието ще бъдат представени хумористични етюди, с които децата и младежите ще изразят идеите си за мерки срещу задръстванията на движението по улиците, за замърсяването от автомобилния транспорт, за проблемите с безопасността, а също и за бързината и удоволствието от придвижването с велосипеди, ролери, скейтове или даже пеша.

Целта на шествието е да изрази гражданската ангажираност и тревога към инфраструктурните проблеми на столицата; да покаже нуждата от повече чист въздух и пространство за хората в града; да демонстрира алтернативни видове транспорт, подходящи за устойчиво развиваща се европейска столица.

След шествието в парка ще има състезания с велосипеди, игри, конкурси. Ще има, разбира се, и много музика.

В състезанията ще участват деца, разделени на шест възрастови групи - от 4 до 14 г. Най-добрите ще получат награди.

Ангажираност с идеите на Европейската седмица на движението и на Деня без автомобили със своето участие в шествието ще изразят Посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Вилем ван Ее, представители на посолствата на Белгия, Великобритания и Нидерландия, именитата тенисистка Магдалена Малеева, световната шампионка по шорттрек Евгения Раданова, Румънеца и Енчев и др.