Британската федерация по лека атлетика (UKA) предложи световните рекорди да бъдат анулирани и да бъде въведена "нова ера" на чисти състезания.
 
Управителният орган на UKA е отправил 14 предложения до Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), които включват по-дълги наказания за употребата на забранени вещества и създаването на публичен регистър с тестваните атлети.
 
Всичко това идва на фона на огромните скандали, които разтърсиха световната лека атлетика през 2015 г. През изминалата година бяха разкрити редица случаи на нарушения на антидопинговите правила и тяхното административно прикриван от служители, дори по най-високите нива на IAAF.
 
Председателят на UKA Ед Уорнър заяви, че е време за "радикална реформа", добавяйки: "През 2015 г. почтеността в атлетиката бе поставена под съмнение, както никога досега."
 
IAAF, която администрира световната лека атлетика, заяви, че приветства приноса на Великобритания и ще преразгледа своите идеи.
 
Какво друго предлагат от UKA?
 
Уорнър заявява, че доверието в спорта е на "най-ниската точка от десетилетия насам", добавяйки, че чистите спортисти и любителите "са разочароващи".
 
"По-голяма прозрачност, по-строги санкции, по-дълги наказания - и дори сверяване на часовника по отношение на световните рекорди, чрез въвеждането на нова ера - ние трябва да бъдем отворени да направим каквото е необходимо, за да се възстанови доверието в спорта", допълва председателят на UKA.
 
Ето и някои от ключовите препоръки:
 
-      Световната антидопингова агенция (WADA) трябва да поддържа публичен регистър на всички проведени по света тестове за забранени вещества;
 
-      Ако не, Британската антидопингова агенция (UKAD) и британският спорт трябва да създадат британски регистър;
 
-      Идеята за регистър на пропусналите тестове, също трябва да бъде разгледана;
 
-      Промяна на системата за "трите предупреждения", така че ако пропуснеш три теста за по-дълъг период от време - в момента 18 месеца - може да доведе до наказание;
 
-      Чистите атлети да бъдат компенсирани за загубите на наградни фондове от федерациите, когато бъдат установени допинг нарушения и резултати анулирани;
 
-      IAAF трябва да разграничи всички досегашни световни рекорди и да започне тяхното отчитане отново;
 
-      Минималният срок за спиране на състезателните права при допинг нарушения да е 8 години, така че да се пропускат Игрите на две олимпиади, плюс това да се налага доживотно наказание, когато е необходимо.
 
-      Криминализиране на доставките или осигуряването на забранени вещества (допинг).
 
-      Преименуване на всички антидопингови агенции под една шапка. Например: UKAD да стане "Чист спорт Великобритания".
 
В интервюто си пред радио BBC Ед Уорнър споделя още, че доверието в президента на IAAF Себастиан Коу e налице и подкрепата на неговите усилия трябва да дойде от всички нива на леката атлетика по света. В тази връзка Уорнър и лорд Коу ще се срещнат днес, за да обсъдят всички предложения на Британската федерация по лека атлетика.

Тази седмица е изключително важна за посоката на развитие на леката атлетика и по друга причина. В четвъртък се очаква независимата комисия на WADA да публикува втората част от доклада си за нарушения на антидопинговите правила.