Българският колоездачен съюз има намерение да повиши категорията на колоездачната обиколка на България.

Това стана ясно в специално открито писмо на председателя Петър Бончев, което публикуваме без редакторска намеса:

През 2013 г. се навършват 111 години от основаването на Българския колоездачен съюз.

Ако погледнем зад тройното число 111, според тълкуванията то значи целенасочен поток от творческа енергия, явява се и като знак на действието. Българският колоездачен съюз пожелава на всички състезатели, треньори, деятели, фенове и спонсори успешна 2013 година, в която с общи усилия да реализираме идеите си за възраждане славата на колоездачния спорт у нас.

„С мисъл за бъдещето” са идеите, които предстоят да бъдат реализирани от Българския колоездачен съюз. Отделните проекти и цели разкрива президентът на БКС Петър Бончев:

- Една от перспективите, за чиято реализация работим, е вдигане на категорията на международната колоездачна обиколка на България, която да добие популярност между спонсорите, заинтересовани да инвестират в спорта. Градовете, посрещащи колоездачната обиколка, вече няма да предлагат просто един финал и награждаване на етапните победители и временнитеводачи. Идването на колоздачната обиколка ще трябва да бъде като празник за градовете. И може би още тази година ще направим така, че преди финалите в градовете местните клубове и кметствата да организират празници по посрещането, които да са атрактивни и за зрителите. Но и да са полезни за запалването по нашия спорт – като организация на състезания по приложно колоездене и други надпревари за деца. Още от тазгодишната обиколка планираме работа в тази посока да се организира шоу преди посрещането на колоната и очакваме разбиране от кметовете, тъй като това ще е празник за техните граждани. А от 2014 година предвиждаме вдигането на категорията на колоездачната обиколка на България от 2.2 на 2.1.

- Идва много добро поколение от младшата възраст. Целта е то да бъде подготвено за олимпийския цикъл след игрите в Рио през 2016 г. Ще се работи с перспектива за развитието на тези наши таланти сред подрастващите, за да имаме успехи в големите първенства.

- Ще бъдат изградени центрове, които да създават състезатели, конкурентоспособни, за да носят точки на България от големи първенства по календара на международната федерация (ЮСИ). Защото именно по точковата система на ЮСИ се печелят квоти за следващите големи състезания.

- Важен акцент е и подготовката на треньорски кадри. Проведени са разговори с НСА и лично с доцент Иван Колев да се организира курс за добиване на треньорска степен. Има много състезатели, прекратили своите кариери, които обаче нямат степен за треньори.

- Обръщаме сериозно внимание на пистовото колоездене, което има реални шансове да донесе на България класирания до 6-о място на европейско първенство и до 8-о място на световно първенство и олимпиада. След правилна подготовка и добър подбор, шансовете ни за призово класиране са най-реални именно в пистовото колоездене. Голяма предпоставка да се вдигнат значително нивото и популярността на пистовото колоездене е строящият се колодрум в многофункционалната зала в Пловдив. Чрез закрития колодрум, който трябва да бъде готов през тази година, получаваме сериозна подкрепа от държавата, тъй като ще разполагаме със съоръжение за пистово колоездене, отговарящо на световните стандарти, с места за 6500 зрители. Ще кандидатстваме за домакинство на световна купа по пистово колоездене в Пловдив.

- Обръщаме сериозно внимание и на планинското колоездене. То също е олимпийски спорт. И в него можем да работим за успехи на световни първенства и други големи форуми. Тази година ще организираме европейско първенство по маунтинбайк в дисциплината спускане (Downhil). Европейският шампион ще бъде излъчен в Сопот между 4 и 7 юли. А на 14 и 15 септември сме домакини на балканско първенство по маунтинбайк кръс кънтри в Пампорово.

- Наша цел е също на конгреса за избор на президент на европейската федерация по колоездене в Париж да вкараме българин в някой от ръководните органи, независимо от лобитата на големите държави.

В заключение бих изразил надеждата, че ръководството на БКС и клубовете могат да работят обединени с мисъл за бъдещето на българското колоездене!