Министърът на младежта и спорта в България - Красен Кралев, публикува пост във Facebook, с който разясни как пандемията от коронавирус е повлияла на младежките обмени и доброволческите дейности. Кралев анализира, че спортът вече изглежда по съвсем различен начин в условие на коронакризата, а в днешния ден се е провел дебат с министрите на младежта и спорта в целия Европейски съюз на тема „Младежка мобилност по време на пандемията от COVID-19 и след това – съживяване на международния младежки обмен и трансграничните доброволчески дейности“.

​Прилагаме публикацията от Facebook на министъра без редакторска намеса:

Видеоконференция на министрите на младежта от ЕС. Пандемията от COVID-19 сериозно наруши реализирането на младежките обмени и трансграничните доброволчески дейности. Секторът изглежда по съвършено нов и различен начин в условията на пандемията. През 2020 г. голям брой от планираните дейности за мобилност от младежките организации в България не се осъществиха поради наложена карантина, забрана за пътувания или опасения за здравето. Броят на участниците от България в мобилности по програмите на Европейския съюз по първоначални данни е намалял повече от три пъти в сравнение с 2019 г. Това заявих по време на видеоконференция на министрите на младежта от ЕС.

Днес проведохме ориентационен дебат на тема „Младежка мобилност по време на пандемията от COVID-19 и след това – съживяване на международния младежки обмен и трансграничните доброволчески дейности“. В него участие взе и българският еврокомисар за иновации, научни изследвания , култура, образование и младеж Мария Габриел. България приветства навременния план на Европейската комисия за действие в областта на цифровото образование (2021-2027 г.) и включването на младежкия сектор в неговия обхват. Развиването на цифровите компетентности способстват за по-висока гражданска активност, включването на младите хора и намирането на иновативни методи за комуникация с цел придобиване на знания, умения и обмен на добри практики. България разпознава виртуалните младежки обмени като способ за осъществяване на дейности, които да спомогнат младите хора да разширяват своите познания и компетентности чрез методите на неформалното обучение и младежката работа.

Онлайн обмените осигуряват възможност на по-голям брой млади хора, особено такива с по-малко възможности или в неравностойно положение, да вземат участие в подобен род дейности. Същевременно, дейностите в цифрова среда не могат да заменят напълно физическите мобилности. Поради това подкрепяме провеждането на хибридни форми на събития с намален брой участници, но и с възможност за онлайн съпътстващи събития. По време на видеоконференцията бяхме информирани за актуалното състояние на преговорите между Съвета на ЕС и Европейския парламент по регламента относно Европейския корпус за солидарност за периода 2021-2027 г. Германското председателство обяви приемането от Съвета на резолюция относно рамката за създаване на Европейска програма за младежката работа и за набор от заключения относно насърчаването на демократичната осъзнатост и демократичната ангажираност сред младите хора в Европа.

България призовава Европейската комисия да продължи да прилага гъвкав подход при изпълнението на програмите на ЕС „Еразъм+“ и „Европейски корпус на солидарност“, по които основно се осъществяват обмени, докогато това е необходимо. Благодарих на Германското председателство за усилията да финализира преговорите между Съвета и Европейския парламент по тези програми възможно най-бързо, за да може изпълнението им, включително на дейностите за мобилност, през новия програмен период да започне навреме. Ключово също е да се мобилизират всички съответни програми и инструменти на ЕС за справяне с последиците от пандемията за младите хора и младежките организации и организациите, занимаващи се с мобилности и обмени.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.