Важна и напрегната седмица предстои за българските национали по вдигане на тежести в началото на следващия месец. От 2 до 10 април предстоят изявите в две ключови за годината състезания - Европейското първенство за мъже и жени в Сплит (Хърватия) и Световния шампионат за кадети до 17 години в Банкок (Тайланд).

"Двете първенства за изключително важни за нас. На Световното в Тайланд ще се разпределят квотите за младежката Олимпиада в Буенос Айрес през следващата година, а ние имаме титла от миналите Игри в Нанцзин 2014."

"В Банкок ще се състои и конгрес на Международната федерация, който предхожда изборния през месец май, когато ще се определи кой ще ръководи световните щанги в следващите четири години. По същото време в Сплит е Европейското първенство, за което се подготвяме в последните няколко месеца", заяви Неделчо Колев, президент на БВФТ.

За Сплит ще пътуват осем български щангисти, като за надпреварата в хърватския град няма да пътуват представителки при жените, съобщава www.wfbulgaria.com.

След контролното в петък вечер съставът бе избистрен с оставаща само една въпросителна. Старши треньорът Иван Иванов отложи за понеделник решението си за в категория до 62 кг, в която тримата кандидати Владимир Урумов, Ивайло Филев и Стилян Гроздев са с изключително изравнени възможности, което наложи още един последен тест между тях.

На предишното Европейско първенство миналата пролет България заслужи един бронз в двубоя и още два медала - бронз и сребро, в отделните движения, всичките спечелени от Владимир Урумов.

Филев пък е европейски шампион от Тел Авив 2014, а Гроздев е с две европейски титли от миналата година - за кадети до 17 години и за младежи до 20 години. Останалите пътуващи за Европейското първенство в Сплит вече са ясни:

69 кг - братята Диан Минчев и Златко Минчев
77 кг - Юндер Бейтула
85 кг - Иван Марков
94 кг - Георги Шиков
105 кг - Васил Господинов

С особен интерес се очаква завръщането на Иван Марков на европейския подиум. Световният вицешампион има лека травма в коляното, но се надява до началото на април тя да отшуми. 6 юноши и 6 девойки пък ще пътуват за световния шампионат в Банкок. Съставът бе гласуван на Управителен съвет и включва следните състезатели:

ДЕВОЙКИ:

48 кг - Надежда Мей-Нгуен и Даяна Димитрова
58 кг - Атанаска Илиева и Цветелина Стоянова
63 кг - Галя Шатова и Мария-Магдалена Кирева

ЮНОШИ:

50 кг - Димитър Янков
56 кг - Ангел Русев
77 кг - Кристиян Йорданов и Росен Яков
85 кг - Златомир Ковачев
94 кг - Христо Христов

За младежката Олимпиада в Буенос Айрес 2018 по две квоти ще получат държавите, наредили се от 1 до 8 място в крайното отборно класиране по нации на световното първенство в Тайланд, страните от 9 до 16 място - получават по една виза. Точно по тази причина е важно да се участва с пълни състави.

В Банкок българските юноши и девойки ще бъдат водени от треньорите Живко Николов, Радослав Атанасов и Никола Колев.