Ватикана планира създаване на Национален олимпийски комитет с намерение за участие в парада на спортистите още на летните Игри в Париж през 2024 година. Това обяви министърът на спорта на папската държава Мелхор Санчес де Тока. "Имаме отлични връзки с Международния олимпийски комитет, но искаме да придадем повече стабилност на тези отношения със създаването на националнен олимпийски комитет на Ватикана.

Професионалният спорт се превърна в индустрия и огромен пазар и ние трябва да го отчитаме - хората обичат зрелищността на спорта. Това означава, че спортът докосва нещо дълбоко в душата на човека", коментира Санчес де Тока. Той обясни, че планът на този етап се намира в средносрочна перспектива. "Ще започнем с леката атлетика.

На международния форум "Мир и спорт" в Монако посетих щаб-квартирата на Световната атлетическа централа и дискутирахме членството на нашата федерация. Можем също така да участваме в турнири по футбол, таекуондо, крикет. Когато имаме 5-6 спорта, свързани с олимпийското движение, можем да започнем да мислим по-конкретно за създаването на Национален олимпийски комитет. Участие в парада на спортистите на Олимпийските игри в Париж изглежда напълно реално на този етап, дори ако трябва да се наложи да решим някои юридически моменти", каза още Санчес де Тока.