Ватикана планира да създаде национален олимпийски комитет, съобщи insidethegames.biz. Според министъра на спорта в страната - Мелхор дьо Тока е реалистично страната да участва на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година.

 "Отношенията ни с Международния олимпийски комитет са отлични. Но бихме искали да дадем повече стабилност на тези отношения със създаването на олимпийски комитет на Ватикана. Професионалният спорт се превърна в индустрия. Той е огромен пазар и трябва да го вземем под внимание", каза Дьо Тока.

 Ватикана направи първата стъпка със създаването на федерация по лека атлетика през януари. В страната живеят едва 823 души.

Според Дьо Тока много хора са привлечени от "спектакъла на спорта, който докосва душата на хората".

"Практикуваме футбол, таекуондо, крикет. С пет или шест спорта можем да оформим олимпийски комитет и някой ден да се включим в церемонията по откриването на олимпийските игри. Не искаме да се борим за медали. Нашият олимпийски комитет ще бъде преди всичко символичен. Но това ще покаже, че ценностите на олимпийското движение могат да се споделят от християните", допълва той./bgathletic