Двойката ни скул Кристиан Василев и Борис Йотов не успя да се класира за финал А на световното първенство по гребане за мъже и жени, което се провежда в Пловдив. Българите финишираха 6-и в полуфиналната си гонка и ще се състезават в Б финал, където се разпределят местата от 7-мо до 12-о.

"Опитахме да гребем както вчера, да тръгнем малко по-спокойно, за да не натрупаме толкова умора в първите метри и да натиснем във втората половина на дистанцията. Конкуренцията обаче беше много по-силна от тази предния ден и с това тръгване просто нямахме никакъв шанс. Това беше изцяло наша грешка в тактиката, никой не е виновен, освен ние и дори може би аз, тъй като водя лодката", пое почти изцяло вината Кристиан Василев.

Партньорът му в лодката Борис Йотов, който от два дни има здравословни неволи, добави, че днес не е имал сериозни проблеми, но все пак не може да гребе на максимума.

"Чувствам се нормално, но не съм на сто процента. Опитвам се да помагам на Кристиан колкото мога, но явно не се получи много успешно и не можахме да направим нещо повече", каза Борис Йотов. Двамата бяха категорични, че във финал Б със сигурност ще гонят топ 8.

"В последната гонка няма за къде да пестим сили, няма какво да мислим толкова. Тя е последна и за състезанието, и за сезона, така че газ колкото можем и каквото стане", заяви Василев.

"Задачата на Кристиан и Борис беше да вложат максимума от себе си в дистанцията и да се преборят максимално за влизане във финал. Конкуренцията обаче е много силна. Със сигурност не влизаше в плана гонката да се развие по този начин. Накрая вече отпуснаха темпото, за да съхранят сили."

"Все пак имаме доста проблеми, здравословни и не само, така че нямаше смисъл да гребат на макс до финала. Начина, по който те се довериха един на друг, и това, което правят в състезанието въпреки всичко, заслужава адмирации."

"Това, че днес не успяха, не трябва да е трагедия. За финал Б насоките ни ще са да се опитат да гребат максимално заедно и да се борят", това заяви треньорката на Борис Йотов Виктория Грънчова, която заедно с наставника на Кристиан – Петко Аргиров, подготвя новосформираната двойка.