Държавното първенство по Муай Тай за 2011 година ще се проведе във Варна в периода 18-20 февруари, а входът за зрителите ще бъде безплатен.

Надпреварата ще излъчи шампионите за мъже и жени, както и призьорите сред юноши и девойки старша възраст. Победителите в отделните категории ще формират състава на Националния отбор по Муай Тай, който ще представя България на Световното първенство в Банкок /Тайланд/.

Морската столица за първи път приема престижната надпревара на своя територия. Домакин на държавното първенство е спортен клуб Аргус. Това е напълно закономерно предвид факта, че Аргус е първият клуб в България, който излъчи световен шампион по муай тай. Съорганизатор и партньор на СК "Аргус" е сдружение "Спортист на Варна".

Официални гости на първенството ще бъдат почетният консул на Кралство Тайланд - Виктор Меламед, посланикът на кралството в най-близката дипломатическа мисия – Нейно Превъзходителство г-жа Чантифа Футракул и кметът на Варна – г-н Кирил Йорданов.

За място на турнира е избрана зала “Христо Борисов” в спортен комплекс "Черно море". Капацитетът на спортното съоръжение позволява надпреварата да се наблюдава на живо от 1000 души във всеки един момент. Предвид включените над 100 битки в отделните категории, общият брой зрители в двата дни на първенството се очаква да надхвърли 4000 души.

Способстващ фактор за тази позитивна прогноза е обявеният свободен вход за всички зрители. Организаторите и домакините обещават също да осигурят записи на отделните битки, които да бъдат публикувани със свободен достъп в интернет.

Очакванията са за изключителна атмосфера в дните на надпреварата, която е по-малко от 3 седмици преди Световното първенство в Банкок. Този кратък период е на границата на санитарния минимум за възстановяване на атлетите, които ще бъдат включени в националния отбор, съгласно класирането от държавното първенство. Традиционната тайландска музика и ритуали в началото на всеки двубой ще допълват усещането за физическо и духовно единоборство.

За първи път в рамките на Държавното първенство се предвижда провеждането на професионални срещи по муай тай, които ще се състоят във вечерните часове на първият състезателен ден – 19 февруари /събота/ . Професионалните мачове по правило повишават зрителския интерес и на практика са комплимент към варненската публика.

Предстоящото държавно първенство е само стъпка към една доста по–амбициозна цел. Радетелите на този спорт във Варна полагат основите на устойчивите практики за домакинство на спортни форуми по муай тай. Вече са в ход разговори за провеждане на Открит шампионат за купата на почетния консул на Тайланд в България.