След подписването на договор между Българската федерация по
ветроходство и Международната асоциация на клас „Фин" IFA, Варна вече официално е домакин на Откритото европейско първенство за мъже в олимпийския ветроходен клас „Фин".

Документът бе подписан в морската столица от президента на Българската федерация по ветроходство Станислав Касъров и президента на Международната асоцияция на „Фин" г-н Балаш Хайду. Така едно от трите най-важни състезания в календара
на IFA през юбилейната за „Фин" 2009 година ще се проведе във Варна от 21 до 29 август.

„Разполагате с много добри експерти по организиране и провеждане на ветроходни прояви. Това бе първото, което наистина ме впечатли след разговорите с членове на УС на БФВ, с домакините от „Черно море-Бриз" и съорганизаторите от „Порт Варна".

Щастлив съм, че ще работя заедно и с избрания от УС на БФВ ръководител по провеждането на първенството г-н Росен Марангозов. Гаранция за нормалното провеждане и добра организация на Евро`2009 ми дава и подкрепата на Община Варна и кмета на града г-н Кирил Йорданов, с когото се срещнах лично. Той ме увери, че до края на юни 2009 г. базата ще бъде готова", заяви преди отпътуването си г-н Хайду.

Договорът предвижда и провеждането на специализирани клиники за млади състезатели и треньори в клас „Фин", седмица преди началото на Евро`09 във Варна. Шампионатът е открит и президентът на IFA гарантира участието на над 90% от световния елит в клас „Фин", в това число състезатели и извън Европа.