Само ден остава до началото на Световната купа по спортна гимнастика във Варна. Утре ще се проведат квалификациите на отделните уреди, а в събота и неделя финалите. Днес се състоя официалната тренировка, в която състезателите имаха възможност да направят генерална репетиция на своите съчетания. 

Междувременно се състоя и пресконференция с участието на изпълнителния директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов, председателят на Организационния комитет на Световната купа Йордан Йовчев, президентът на БФГ Красимир Дунев и националните треньори на мъжете и жените Милко и Нели Танкушеви. 

„Не очаквах, че и през тази година ще бъдем домакини на Световна купа по спортна гимнастика. За нас е голяма чест и отговорност да посрещнем събитие от толкова висок ранг. Радващо е, че в България все още има хора като Йордан Йовчев, които с толкова голяма душа и сърце се опитват да развиват любимия си спорт. Изказвам благодарност както към него, така и към Красимир Дунев за доверието и успешното ни партньорство. Призовавам и хората във Варна да дойдат в залата, за да подкрепят българските състезатели и да се насладят на изпълнения от най-високо качество“, сподели Минко Христов. 

Йордан Йовчев разкри, че страната ни се е преборила с конкуренцията на още четири държави, които също са искали да организират този турнир. 

„В последните години доказахме, че сме много добри организатори на подобни събития и това е причината от международната федерация отново да ни се доверят. Нямаше как това състезание да е възможно без подкрепата на г-н Христов, на хората от община Варна и, разбира се, на Министерството на младежта и спорта“. 

Президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев потвърди, че през тази година конкуренцията на Световната купа е много по-сериозна спрямо миналогодишното издание. 
„Сега имаме представители на повече държави – 25. Освен това през тази седмица ще гледаме доста известни имена, които притежават световни и европейски титли. Не са един и двама спортистите, които ще играят и на Олимпиадата в Рио“. 

Треньорът на мъжкия ни национален отбор Милко Танкушев разкри, че в последния момент един от състезателите ни ще пропусне турнира. 
 

„Светослав Ангелов получи травма преди няколко дни и няма да участва. На негово място в отбора е включен Димитър Бърдарски, който ще играе на висилка. Всички останали са здрави и готови да покажат на какво са способни. Тимът ни е много млад. Георги Сотиров например ще дебютира на международно състезание. Надяваме се, че всички ще изпълнят своите съчетания по най-добрия възможен начин. Ще използваме Купата и като подготовка за Европейското първенство, което започва след 10 дни в Швейцария.“

Нели Танкушева сподели, че всичко в женския ни национален отбор е наред. 

„Много съм радостна, че за втора поредна година България и в частност Варна, е домакин на Световна купа по спортна гимнастика. В преките ми контакти в чужбина със съдии и треньори по време на състезания по-рано през годината непрекъснато бях разпитвана за това събитие. Има голям интерес от наши колеги и се радвам, че времето за старта на турнира настъпи. Разчитаме на познати имена в женския ни национален отбор. През миналата година в Купата участие взеха Валентина Рашкова, Албена Златкова и Никол Дунева. Сега в състава имаме и две дебютантки – Грета Банишка и Елизабет Василева. Всички идват с надежди за успешно представяне и победа, така че и ние се надяваме на същото. Искаме да зарадваме публиката с нашите изпълнения и да намерим място сред най-добрите на отделните уреди.“

 

източник: Организационен комитет Световна купа Варна

Ето и програмата за състезанието: 
Петък, 13 май: 
10:00 – 12:30 часа – Квалификации: 
Мъже: Земна гимнастика, кон с гриви, халки 
Жени: Прескок и смесена успоредка 
15:00 – 17:30 часа – Квалификации: 
Мъже: Прескок, успоредка, висилка 
Жени: Греда, земна гимнастика 
Събота, 14 май: 
14:00 – 18:10 часа –  Финали: 
Мъже: Земна гимнастика, кон с гривни и халки 
Жени: Прескок и смесена успоредка  
Неделя, 15 май:  
14:00 – 18:10 часа – Финали: 
Мъже: Прескок, успоредка, висилка 
Жени: Греда, земна гимнастика