По предложение на Българската федерация по хандбал Варна е кандидат за домакинство на Европейското първенство по хандбал за младежи през август 2016 година.

Инициативата подкрепи и кметът на града Иван Портних, който се срещна с генералния секретар на Австрийската хандбална федерация и шеф на оценяващата комисия – Мартин Хауслетър. Австриецът е в морската столица, за да инспектира условията и подготовката на града за престижното състезание.

За домакинство ще бъдат определени три държави и три града от Европа, като за целта Варна се съревновава с градове от Унгария, Македония, Израел, Грузия и Литва.

"Община Варна винаги е подкрепяла спорта и спортните клубове в града. Доказателство за това са изградените добри партньорства на местно и национално ниво. Не е случаен фактът, че през последните 17 години варненският хандбал е безспорен флагман в мъжкото направление. Това ни дава самочувствието да се борим за това домакинство“, каза по време на срещата кметът. Той допълни, че за този период двата варненски клуба - Спартак и Локомотив, са спечелили 12 титли и 14 купи на България при мъжете и 40 шампионски титли при подрастващите. В европейските клубни турнири има два 1/8 финала.

"Впечатляващи са условията за спорт, които вашият град предлага. Смятаме, че обновената зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта е добър аргумент във Ваша полза", каза по време на разговорите Хауслетър.

В срещата участие взеха и Росица Бакърджиева – президент на българската федерация по хандбал, председателят на организационния комитет за Варна и президент на хандбален клуб "Спартак" – Росен Добрев, и Кристияна Генчева от общинския отдел "Спорт".

„Кандидатурата ни е добре обмислена и съгласувана. Идеята ни е да спечелим домакинството, за да може да върнем родния хандбал към мястото му в Европа. Правим всичко, което е по силите ни, за да „рестартираме” нашия спорт на големи форуми и ще продължаваме да работим в тази посока. Варна е отличен град. Имат възможности да приемат такъв форум и съм изключително благодарна на кмета г-н Портних и на моя колега от Спартак Росен Добрев, които изготвиха такава добра презентация с която впечетлихме госта от Австрия Мартин Хауслетър и получихме отлична оценка. Домакинството на Европейското ще донесе само ползи за страната ни”, сподели шефа на родната федерация Росица Бакърджиева.

Решението за градовете домакини ще бъде взето на 15-ти юни т.г. в Австрия.