В дните между 31 май и 3 юни, Варна отново ще бъде домакин на единствената по рода си регата Varna Channel Cup. 

Юбилейното, пето издание ще зарадва за пореден път варненци и гости на морския град с красиво и зрелищно състезание, което ще може да се наблюдава в непосредствена близост от Морската градина, крайбрежието на кв. Аспарухово и от пешеходната зона на Варненското пристанище.

Поради ежегодно нарастващия интерес, тaзи година организаторите предвиждат включване на над 30 яхти или близо 250 души, като освен българи сред яхтсмените се очаква да се присъединят и представители на Украйна и Румъния. 

За първа година регатата ще бъде излъчвана безплатно и на живо в 3D формат през приложението receQs. По този начин състезателната комисия и всички запалени фенове на състезанието , ще могат да следят в реално време случващото се на борда с гарантиран феърплей тук - http://raceqs.com/regattas/63593. 

Излъчването ще има пет минути забавяне, насърчаващо лоялната конкуренция, а всички предавания ще бъдат записвани автоматично и ще бъдат достъпни и след състезанието. 

Varna Channel Cup е единствената регата в България, включваща гонки канал – езеро, благодарение на които яхтите се доближават максимално до брега и публиката. Близките срещи на яхтите и екипажите със зрителите се превръща в празник и забавление за цялото семейство и всички участници в състезанието.

Отново сред атракциите в програмата на събитието ще бъде провеждането на така наречените Pro-Am или демонстративни гонки, които позволяват на зрителите да се включат в екипажите на яхтите, където да тестват своите умения или просто да усетят адреналина от необикновеното морско преживяване. 

"Варна е уникално място с възможността за провеждане на такъв тип регата, която съчетава гонки в открито море с преходи канал-езеро. Много малко са регатите по света, които предлагат подобна атракция, а емоциите за публика, за родители с деца е неописуема. Те буквално могат да помахат и да окуражават екипажите от брега. Възпитаването на подобна култура на уважение към спорта и морето е от изключителна важност за младите хора на нашия град", споделя организаторът Лъчезар Братоев от яхтен клуб ЛЗ яхтинг 1991.

Събитието се организира под егидата на кмета Иван Портних и Община Варна, с подкрепата на Хотел – казино Черно Море – едно ползотворно партньорство, което помага за привличането на по-голям брой чуждестранни участници и вдигането на нивото на събитието.