Ваня Стамболова е напълно възстановена от контузията на ахилеса и се готви пълноценно за Европейското първенство по лека атлетика 26 юли до 1 август в Барселона.

Стамболова получи контузията през миналия месец по време на световния шампионат в зала в Доха, но въпреки това спечели бронзовото отличие в бягането на 400 метра. 26-годишната варненка днес получи за четвърти път приза за спортист на месеца заради отличното си представяне в Катар. За треньор на март пък беше определен Георги Димитров, който се грижи за подготовката на Стамболова.

"Ваня две седмици не можеше да тренира заради тендовагинитен пръстен на ахилеса. Интензивната терапия с инжекции, мазила и медикаменти при д-р Лозанов даде резултат и тя вече е добре", обясни Димитров.

"За съжаление травмата забави подготовката ни за Европейското първенство. Задачата ще бъде трудна, тъй като нямаме много време", допълни той. Специалистът намекна, че Стамболова може да бяга и в друга дисциплина на шампионата на Стария континент в Барселона. "Ваня тренира по методика за бяганията на 200, 400 и 400 метра с препятствия. В някои състезания тя ще се пробва на 200 метра. За европейското първенство ще решим в коя дисциплина да участва", каза Димитров.

"Нормално е тя да стане европейска шампионка и в трите дисциплини. За нещастие бяганията в тях се провеждат в един ден и е невъзможно да участва", допълни треньорът. Той очаква най-сериозна конкуренция от състезателките от Русия. "Във всяка дисциплина участват по три рускини. За първенството в Барселона още не знаем какво готвят в Сибир", каза Димитров.

Той засегна и проблемите в българския спорт и в частност на леката атлетика. "За съжаление в България лека атлетика вече няма. Може би медалът на Ваня в Доха беше един от последните. Държавата от 20 години унищожава спорта. Трябва да се смени системата. Аз съм песимист, въпреки че Свилен Нейков и Лазар Каменов упорито работят в в тази насока. Ще видим през есента дали ще има реформа, но ще бъде много трудно да бъдат преборени чиновниците и администрацията", смята Димитров.

"В България треньорите по лека атлетика не получават заплата или някаква друга държавна помощ. Оказва се, че най-големите ни успехи са частно дело. А пари има. Те обаче трябва да се дават за бази, състезатели и треньори. Всичко останало е кражба", допълни той.