След щателно разглеждане на нормативните документи на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и получено на 17.03.2010 г. писмо от родната централа (БФЛА), Министерството на физическото възпитание и спорта извърши корекция в "Инструкцията за награждаване с парични средства от МФВС за постигнати призови класирания".

Поправката засяга медалисти и призьори от световни и европейски първенства по лека атлетика в зала. В дисциплините, резултатите от които ИААФ признава като норматив за Олимпийски игри, те ще получават 100% от премиите, предвидени за шампионати на открито. Това са бяганията от 400 м нагоре, скоковете и тласкането на гюле.

Призьорите в неолимпийските дисциплини като 60 м и 60 м с пр., ще бъдат премирани със 70% от паричните възнаграждения, предвидени за шампионати на открито.

След въведената корекция бронзовата медалистка на 400 м от световното първенство по лека атлетика в зала в Доха (Кат) Ваня Стамболова ще получи по инструкция държавна премия от 12 000 лв., а не 70% от тази сума (8400 лв.).

Напомняме, че в инструкцията за 2009 г., утвърдена от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), чийто правоприемник е МФВС, призьори от световни и европейски първенства по лека атлетика в зала и плуване на 25-метров басейн, получаваха 70% от премиите за класическите шампионати на открито и в 50-метров басейн.