Ваня Стамболова обяви днес, че на световното първенство по лека атлетика в Берлин ще участва в бягането на 400 м. с препятствия. Стамболова получи наградата за спортист на месец юни броени часове, след като спечели първото място в същата дисциплина на Универсиадата в Белград. След Стамболова в класирането за спортист на юни останаха Момчил Караилиев и състезателят по канадска борба Красимир Костадинов. Бегачката печели за трети път приза за най-добър спортист на месеца, като предишните отличия са били през 2006 година.

„Много е приятно отново да получавам подобни награди”, каза Стамболова. Тая заяви, че се подготвя усилено за световното първенство, като ще участва там на бягането с препятствия. „Все още не познавам реалната си конкуренция. Доста от моите опонентки в гладкото бягане се изненадват, че участвам на препятствия. Ще се боря за влизане във финала. Най-хубавото е, че продължавам да подобрявам резултатите си и едно бягане под 55 секунди ще е добро”, коментира Стамболова.

Треньорът на атлетката Георги Димитров заяви, че тя има възможност да свали времето си с поне още секунда. „В Сърбия бягахме за място, тъй като нямаше условия за добри резултати. Радвам се, че от 5 старта на 400 с препятствия Ваня има 5 победи. Това е нейната дисциплина. Участвахме на гладките бягания, тъй като тя бе контузена”, каза Димитров. Специалистът разкритикува и държавата, която според него не подкрепя достатъчно атлетите. „Имаме все още един неплатен лагер в Белмекен. Отделям от собствените си пари за подготовка. Само трябва да видите какви спортисти има в така наречения проектоолимпийски състав. Те получават субсидии, а резултатите са им като на детски турнири”, каза Димитров. Треньорът обаче бе твърд в решението си неговите атлетки да продължат да се състезават за България. „Въпреки, че имаме покани си оставаме тук”, завърши Димитров.