Ваня Стамболова се класира за финала на 400 метра с препятствия на 20-то Европейско първенство по лека атлетика в Барселона.

С голяма лекота Стамболова финишира втора в първа полуфинална серия за 54,73 секунди, което бе достатъчно, за да намери място сред осемте най-добри.

Според регламента за финала се класират първите три от всеки от двата полуфинала плюс двете губещи с най-добри резултати.

Тук първа завърши Анджела Морошану (Румъния) - 54,67 секунди, а трета - Евгения Исакова (Русия) с 54,81 секунди.

Във втора полуфинална серия, която бе малко по-бърза, се наложи Наталия Антюх (Русия) с 54,29 секунди, следвана от Зузана Хейнова (Чехия) - 54,61 секунди и от Пери Шейкс-Дрейтън (Великобритания) - 54,73 секунди.

Финалът се допълва от четвъртата и петата от първа полуфинална серия - Ейлид Чайлд (Великобритания) с 55,27 секунди и Наталия Иванова (Русия) с 55,31 секунди.

Така в спор за отличията на 400 метра с препятствия за жени на финала в петък (30 юли) от 22.40 часа българско време ще се състезават три рускини, две британки, българка, румънка и чехкиня.

Ваня Стамболова се класира с четвърти резултат, но това няма голямо значение, тъй като в последните метри най-добрата българска лекоатлетка в момента видимо намали темпото.