Европейската шампионка Ваня Стамболова е с възстановени състезателни права след двегодишно допинг-наказание, твърди треньорът й Георги Димитров. Според него факс от ИААФ документира официално връщането й в световната лека атлетика.

Според това послание Ваня има право да се появи на състезания след 9-ти април. При Венелина Венева ситуацията е малко по-сложна, защото със съдействието на мениджъра Георги Павлов, президента на федерацията Добри Карамаринов и съпруга на спринтьорката Нора Иванова, по-голямата част от дълговете бяха опростени. Вероятно до 4-ти април и при нея ще бъде приключен финансовият казус и преговорите с организаторите на международните турнири ще приключат благополучно.

Не е ясно обаче дали и двете ще се състезават за България, защото според правилника на ИААФ след тези две години, независимо, че са изтърпявали допинг наказание, могат да приемат друга националност.

Треньорът Георги Димитров твърди, че финансово не е бил подпомаган и може да приеме и друго предложение.

„Ако България ги иска - добре, макар че сме обидени. Никой не ни е търсил през тези две години, за помощ да не говорим. Могат да се състезават откъдето си поискат”, казва треньорът Димитров.

Уточнена е и програмата за участия, Венева стартира на турнир в Атина, а първото състезание за Стамболова ще е на Европейска клубна купа, където ще представя турски клуб. „Не бъркайте нещата, говоря за турски клуб, а не за Турция”, подчерта скандално известният спец.

Иначе подготовката и на двете не била насочена към Световното в Берлин през август, макар че се очаква тогава и двете да са във върхова форма.