Руснакът Николай Валуев защити титлата световен шампион в свръхтежка категория във версия WBA (Световна боксова асоциация), след като се наложи по точки над Ивендър Холифилд в 12-рундов мач в Цюрих.

Един от съдиите даде равен резултат- 114:114, а другите двама присъдиха победата на Валуев 116:112 и 115:114. Валуев получава 1 милион долара от наградния фонд, а Холифилд- 800 хиляди. За разочарование на публиката мачът нямаше нищо общо със зрелището на професионалния бокс, а точните удари бяха малко. 46-годишният Холифилд показа добри скоростни данни и подвижност, като проведе целия бой във високо темпо и постоянно движение.

Но ударите му и комбинациите, които беше замислил не се получиха, най-вече заради липсата на агресия при атаките. Валуев избра далечен бой, като се стараеше да атакува с лявата ръка, а също така и със серия удари, но и той не бързаше да атакува. Така в този мач точните удари бяха малко, боксьорите прекалено предпазливи и все пак минимално предимство имаше Валуев, което беше отразено и в точките на тримата съдии. За Валуев това е 50-а победа, от които 34 са му с нокаут, а има и 1 поражение. За Холифилд това е 10-а загуба, като той има и 42 победи, от които 27 с нокаут.

Ако беше успял срещу Валуев, 46-годишният американец щеше да бъде най-възрастният световен шампион в супертежката категория. В момента рекордът е притежание на Джордж Форман (САЩ), който спечели това звание на 45 години. Холифилд за последните 8 години има 12 мача, като половината от тях са поражения, пет които битки за титлата.