"Току-що приеха Гуйдя в болницата и се очаква още днес да претърпи операция", заяви президентът на БФБорба Валентин Йорданов, след нелепата контузия на Анатоли Гуйдя по време на тренировка днес. Нашият борец скъса ахилес и отпада от Олимпиадата.

„Жалко за този изключително трудолюбив състезател. Намираше се в чудесна спортна форма и можеше да ни донесе много радост в Пекин. Но нямаше късмет", каза още шефът на БФБорба пред БТА.

Йорданов, който е и заместник-председател на олимпийската ни мисия, веднага задейства процедурата Анатоли Гуйдя да бъде заменен от Исмаил Реджеп.

"Току-що направихме постъпки до Международната федерация по борба (ФИЛА) за смяната на Гуйдя с Реджеп. След като ФИЛА уважи молбата ни, ще сезира МОК, който да даде необходимото разрешение”, заяви Йорданов.

„Очаквам, че до два дни ще получим разрешение за смяната. Задействали сме нещата. В момента се прави и резервация за самолетен билет за Реджеп и веднага, след като получим разрешение за смяната, той ще пристигне в Пекин", добави Йорданов.

Състезанието в категория до 60 килограма в свободния стил е чак на 19-и август, така че има достатъчно време (10 дни) Гуйдя да бъде заменен от Реджеп, който е световен и европейски вицешампион за юноши.

Валентин Йорданов каза още, че състоянието на Радослав Великов (55 кг - свободен стил) се подобрява и няма опасност той да не участва на Олимпийските игри. Както е известно световният шампион от Гуанджоу 2006 имаше проблеми с разтежение на връзка на коляното.