Третият младежки олимпийски фестивал бе официално открит от олимпийски ни шампион и вицепрезидент на БОК Валентин Йорданов. Състезанията продължават до 6-ти юни в курорта Албена, като надпреварата е в 7 вида спорт.

„Това е един добър знак за младите. Много се радвам, че съм гост на този форум и се надявам да се разраства. Желанието ми е да има повече зрители. Наистина има доста сериозно участие. Това само може да ни радва. Когато има повече спортисти, тогава ще има и повече олимпийски надежди”, заяви Валентин Йорданов.

Колкото до предстоящото Световно първенство по борба Йорданов, който е и президент на родната федерация сподели: „Очакванията винаги са големи към борбата. Миналата седмица завърши шампионатът за мъже и жени. Имаше интересни схватки, но има и още какво да се желае. Работим добре и с младите. Предстои ни европейско първенство за юноши и девойки. Голям форум, който България има честта да организира. За Световното надявам се българите да се завърнат както подобава.”

За натурализацията на някои състезатели Йорданов каза: „Имаме трима чужди състезатели – двама украинци и едно момче от Албания, които се готвят с националите. Имат сериозни качества. Подали сме документи, ако излязат документите може някои от тях да участват на Световното. Но пак повтарям, че ние държим на работата и развитието на младите.”

На въпрос колко медала да очакваме от Световния шампионат, Валентин Йорданов коментира: „От два злати медала лично аз ще съм много доволен.”