Валентин Йорданов бе избран за директор на европейския център по борба, който ще започне работа от 1 януари 2009 в комплекс „Диана”. От световната федерация по борба (ФИЛА) очакват МОК да обяви и какви стипендии ще бъдат отпуснати по програмата олимпийска солидарност за школата. Яснота по запитването ще има до края на годината.

Освен това новият център ще бъде финансово подпомогнат от ФИЛА и европейската централа СЕЛА, стана ясно на среща между президентите на родната федерация Валентин Йорданов и на ФИЛА Рафаел Мартинети, която бе в Швейцария. Досега европейския център в продължение на близо 20 г. бе в Рим.

По време на разговорите бе уточнено, че с българска изложба, стартираща от април в щаб-квартирата на ФИЛА в Швейцария, ще започне поредицата за представянето на водещи страни в този спорт. Българските медали, картини, книги и уникати ще останат в замъка във Вевей до края на 2009 г.

През август страната ни ще бъде домакин на първото световно първенство по плажна борба. Все още се уточнява градът-домакин.