България спечели трети златен медал на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Тирана. В кат. 67 кг Валентин Генчев срази конкуренцията, като стана шампион в двубоя само с 4 опита.

Българинът започна с перфектно изхвърляне, като премина безгрешно през 133, 135 и 139 кг. Това му осигури сребро в движението, на 3 кг след грузинеца Шота Мишвелидзе. В изтласкването обаче Генчов започна след като всички останали бяха вече приключили. Първи опит на 169 кг с който си осигури титлата в двубоя и в изтласкването… После премина през 175 кг и чак на 180 кг щангата му се оказа тежка. Титла за Генчев с двубой 314 кг, на 7 пред Шота Мишвелидзе, бронзът бе за испанеца Ернандес с 299 кг. Трети ден и трето злато за България на шампионата в Тирана.

Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди три години спечели бронз на европейското до 20 г. в Букурещ. Миналата пролет извоюва бронз в кат. 67 кг на континенталния шампионат при мъжете в Москва, наред със среброто в изтласкването.

Вчера България спечели два златни и един бронзов медала само в двубоите, след като Ангел Русев защити титлата си при най-леките, а Иван Димов победи в кат. 61 кг, докато другият ни дебютант в тази категория Габриел Маринов се нареди трети. Всички те се завърнаха в днес в София горди със спечелените медали.

Утре на европейското в Тирана няма наши представители, а в сряда от 21 ч. българско време в кат. 81 кг ще вдига младежкият олимпийски шампион Божидар Андреев.