Преди двайсет години лекоатлетката Йорданка Донкова поставя световен рекорд в коронната си дисциплина 100 м с препятствия, с постижение 12,21 секунди, който и до днес не е подобрен. Това се случва на 20 август 1988 г. на старозагорския стадион „Берое”, по време на Международния турнир „Самарско знаме”.

През 1986 г. Донкова записва четири поправки на световния рекорд в дисциплината. Неин е и рекордът на европейските шампионати - 12.38 секунди, постижение с което печели европейската титла. Има два олимпийски медала, един от световно първенство и 10 европейски титли. Тя е първата и единствена досега българска лекоатлетка - победителка в крайното генерално класиране от веригата “Мобил Гран при”. Олимпийският рекорд на Йорданка Донкова от Сеул е 12,38 секунди.

Пред централния вход на стадион „Берое” в Стара Загора от днес мемориална плоча ще напомня за ненадминатото и до момента спортно постижение на именитата ни атлетка. Идеята и реализацията са на старозагорката Красимира Чахова, с подкрепата на кмета на общината проф. Светлин Танчев и ресорния зам. кмет Мария Динева.

На 27 август Йорданка Донкова ще гостува на старозагорци, по повод официалното честване на юбилея и откриването на мемориала.

Общината предвижда и специална програма за отбелязване на голямото спортно събитие. „Идеята е да припомним на жителите и гостите на града за спортната слава на стадиона под „Аязмото”, за времето, когато това е най-добрата база за подготовка на лекоатлети у нас, а турнирът „Самарско знаме” е един от най-силните турнири, провеждан преди големи лекоатлетически състезания”- поясни Чахова.

Красимира Чахова е многократен републикански и балкански шампион в лекоатлетически състезания за ветерани, с призови места от европейски и световни първенства. Председател е на Комисията за международна дейност в Българската федерация по лека атлетика за ветерани.

Първите си стъпки в леката атлетика Чахова прави на градския стадион в Стара Загора. Там е имала и първите си срещи с именити спортисти като Тамара Бикова, Людмила Кондратева, Владимир Поляков, които са провеждали тук подготовката си за участия в големите лекоатлетически състезания. Тя е посветила на бягането дълги години и продължава да се състезава и до днес.

Наскоро на Европейското първенство по лека атлетика за ветерани в Словения Чахова стана пета в дисциплината 2000 м. стипълчейз. От тази година в Пекин стипълчейзът за жени вече е олимпийска дисциплина.