През отминалия уикенд за първи път в България беше проведен турнир по белот от веригата турнири на Балканската лига по белот. Зала Европа на Парк Хотел Москва събра 102 отбора или близо 200 участника, което надмина очакванията на организаторите. Турнирът се проведе в две фази. Първа фаза бе квалификационни групи. Всички играчи бяха разпределени в групи, като отделните срещи от груповата фаза бяха две от три (игра до две победи). Това гарантира на участниците повече срещи и право на шанс при допусната загуба или липса на късмет. От всяка група се класираха първите 2 отбора. Следваща фаза бе фазата на директните елиминации, след която бяха излъчени и победителите.

Целта на турнира е да популяризира още един спорт от т.нар. мисловни спортове и да обедини играчи от всички балкански страни. Организаторите се надяват, че успешно ще доразвият идеята си още през тази година, като проведат по 4 състезания в 4 балкански държави. Годишният финал ще събере всички победители от отделните турнири в голям мастър турнир. Вече е ясно, че следващият турнир ще бъде в Македония през месец март, а след това през май в България ще се състои още един турнир.

Рекордният за такава надпревара награден фонд от 5000, по-голямата част от които осигурени от Унибет, бе разделен между първите 16 отбора. Сдобилите се с първо място от първия по рода си Балкански белот турнир поискаха да бъдат обявени с техните отборни имена: Велислав и Наско (Машините) – отбор, показващ класата на софийската младостка школа.