Втори опит за надбягване на сливенския лифт ще се състои навръх празника на града Димитровден. Това е част от събитията "Сливен Екстрийм - 2015", съобщи на пресконференция днес в Сливен Стефан Стефанов от фондация "Стария бряст", които са организатори на състезанията.

Първият опит под наслов "Надбягай лифта", /защото маршрутът е под лифта към местността "Карандила"/, се състоя на 25 септември, като участие в него взе световният шампион по планинско бягане Шабан Мустафа. Само две минути не му стигнаха да изпревари лифта, като Мустафа завърши с резултат 22.26 минути. Това е сред най-тежките трасета , каза Шабан Мустафа и допълни, че не е невъзможно лифтът да бъде изпреварен, но трябва да се тренира по този маршрут.

Общо 24 състезатели са финиширали при първия опит, като най-младият участник е бил на 13 години, а най-възрастният - на 55 години. В планинското надбягване са участвали и две жени. Сред участниците е бил и вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков. Във втория опит за участие са поканени сливенските състезатели в планинското бягане Шабан Мустафа, Кирил Николов - Дизела и триатлонецът Красимир Костов.

На Димитровден ще бъде направена и демонстрация на скоростно спускане с планински велосипеди. По думите на Стефан Стефанов трасето е сред най-екстремните и е истинско предизвикателство за състезателите - дължината му е 2 км. със 600 м. денивелация. Желанието на организаторите е Сливен да се превърне в столица на планинското бягане и колоездене./БТА