Юбилейното 10-то издание на състезанието по планинско бягане и планинско колоездене Pirin Run даде начало на новия сезон на веригата Five Mountains на Сдружение Маратон. Безапелационен победител в скоростното изкачване от град Банско до първенеца на Пирин планина връх Вихрен (2914м), което се проведе в неделя, 21-ви юни 2020 г., стана планинският лекоатлет Ивайло Атанасов (Extinction Rebellion), а при дамите първа финишира рускинята Екатерина Осичкина, съобщава WWW.SKI.BG.

Журналистът и философ, фотографът, учителят, ултрамаратонецът, "селският лекоатлет" Ивайло Атанасов от Кюстендил пробяга в отлично темпо 13-километровото трасе с почти 2000м денивелация и спря хронометъра на 1:46:33 ч., което е едно наистина отлично постижение, като се има предвид рекордът на трасето от 1:38:03ч., поставен от планинския атлет Шабан Мустафа през 2017 г.

На второто място на почетната стълбичка се качи пловдивчанинът Гено Увардов от MUSICPLE ORGASM (2:02:35 ч.), а трети завърши състезателят по ски алпинизъм Иван Геров от местния клуб АлПиринСки (2:05:27 ч.).

С четвърто време в общото класиране от 2:08:40 ч., победителка при дамите стана Екатерина Осичкина от Камчатка (Русия), която освен че вече е натурализирана жителка на Банско, е 6-кратна световна и 4-кратна европейска шампионка за девойки в ски алпинизма. В спортната си кариера 20-годишната Осичкина вече има и 14 победи за Световната купа по ски алпинизъм при кадетките 15-18г и девойките 18-20г. в общо класиране, индивидуални, спринт и вертикални дисциплини. Двамата заедно с 23-годишния банскалия Никола Калистрин, който е национален шампион по ски алпинизъм и скайрънинг, в момента набират средства за лятната си подготовка през онлайн краудфъндинг платформата MakeAChamp. Ако искате да ги подкрепите, вижте makeachamp.com/ekaterinaosichkina

Въпреки че на междинния контролен пункт на хижа Вихрен младата Осичкина изоставаше от нашата талантлива ултра маратонска състезателка по бягане и колоездене Христина Козарева с около 1 минута, още в началото на стръмното изкаване от хижата към върха рускинята взе контрола в свои ръце, пое водачеството и го удържа до финала. Хриси Козарева завърши втора с време 2:12:30 ч., а трета финишира Елена Димитрова от 5kmRun с време 2:17:17 ч.

При планинските колоездачи победител стана Илия Вълканов от клуб "Бързи педали:)" - Разлог, който измина 26-километровото трасе от Банско до хижа Вихрен за 1:39:42 ч. Втори с време 1:43:16 ч. финала пресече младият Борислав Хаджистоянов от велоклуб Olymp - Разлог, който, като състезател на ски клуб Юлен, е и шампион от Държавното първенство по ски алпийски дисциплини при младежите до 14 г.

Третото място при колоездачите заслужи банскалията Благовест Стоянов (1:46:42 ч.), който спечели и победата в дуатлона, след като продължи с бягане още 3км до връх Вихрен и в крайна сметка спря хронометъра на 2:58:55 ч. Втори в дуатлона завърши софиянецът Станимир Статев ("Зарата") с общо време 3:20:58 ч.

Масовият стapт бeше дaдeн в 10:00 ч. на поляната пред началната cтaнция нa ĸaбинĸoвия лифт в Банско от заместник-кмета Костадин Атанасов, който приветства спортистите и им пожела успех в надпреварата.

Официално първият ден на лятото предложи приятно време и отлични състезателни условия - белите облаци скриваха високите части на Пирин планина, а слънцето се показваше от време на време, което гарантира приятно прохладни температури. Следобедният дъжд не попречи на състезателите да се върнат от върха без проблеми. Въпреки че състезанието беше едно от първите след рестарта на сезона, възпрян до момента от забраните и ограниченията заради пандемията COVID-19, за съжаление на старта в Банско не се събраха много участници. Планинските бегачи бяха общо 40, а колоездачите - само 11. Надвяваме се в скоро време хората да започнат да се връщат към укрепващите здравето спортове на открито, разбира се спазвайки препоръките за дистанциране, взаимно пазене и лична хигиена.

Следващият старт от веригата Five Mountains на Сдружение Маратон е 21км полумаратон RILA RUN от Самоков до връх Мусала (2925м), който ще се проведе на 26 юли 2020 г.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.